Här hittar du frågor och svar om hur det är att arbeta ombord på Stena Line och om att söka arbete hos oss.

Hur gammal måste jag vara för att arbeta på Stena Line?

Svar: Då arbete till sjöss innebär vissa säkerhetskrav vill vi att våra medarbetare och sommarvikarier ska vara minst 18 år för att få en anställning.

Måste jag ha gått ut gymnasiet?

Svar: Är du gymnasiestudent och tar studenten i år (2019) är du välkommen att söka. Har du ett år eller mer kvar, så får du tyvärr vänta till året du tar studenten med att skicka in din ansökan. Men kom ihåg, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge! Har du däremot flera års arbetserfarenhet inom service, men ingen gymnasieutbildning, så är du välkommen att söka.

Hur gör jag för att söka jobb hos Stena Line?

Svar: Alla tjänster ligger annonserade på vår karriärsida (LÄNK). Vi vill att du skickar in en ansökan via ansökningsformuläret på annonsen, eftersom din ansökan då hamnar direkt i vårt rekryteringssystem. Det gör att vi kan lättare kan hantera mängden ansökningar och se till att du får information om rekryteringsprocessen.

Vad är viktigt att tänka på när jag fyller i ansökningsformuläret?

Svar: Vi ser gärna att du är flexibel och kan arbeta både med flera olika arbetsuppgifter men också olika tider. Livet ombord innebär ju att en måste kunna arbeta på olika avdelningar, leva och bo ombord samt kunna arbeta dygnets alla timmar. Läs annonsen för den tjänst du är intresserad av noga, för att se så du uppfyller de krav som ställs.

Hur långt efter min ansökan kan jag räkna med att höra något?

Svar: Vi får uppemot 2500 ansökningar varje säsong, vilket gör att det tar lite tid för oss att hantera alla. Vår ambition är att du ska få svar inom en månad, men det beror också på vilken ort du uppger att du bor i eller i närheten av. Alla som skickar in en ansökan får ett svar via mail om hur det har gått i rekryteringsprocessen.

Får jag önska vilket fartyg jag vill arbeta på?

Svar: Vi anställer väldigt många nya sommarvikarier inför en sommarsäsong och börjar rekryteringsprocessen tidigt, redan innan vi vet exakt hur behovet för de olika fartygen ser ut. Det gör att vi tyvärr har svårt att tillgodose specifika önskemål om fartygsplacering.

Hur mycket jobb är jag garanterad om jag får erbjudande att arbeta hos er i sommar?

Svar: Det varierar beroende på vilken position du har sökt.

Cateringvärd: vi garanterar minst 3 pass på 75-100%, vilket innebär 6 veckors anställning.

Kock: vi garanterar minst 4 pass på 100%, vilket innebär 8 veckors anställning men med mycket goda möjligheter för längre perioder.

Matros/motorman: vi garanterar minst 3 pass på 100%, vilket innebär 6 veckors anställning.

Ett pass är vad vi kallar en jobbvecka hos oss, vanligtvis 7 dagar som följs av lika många fridagar.

Hur ser det ut med jobbmöjligheter när sommaren är över?

Svar: Många av våra sommarvikarier kommer tillbaka och arbetar kommande somrar, vilket vi tycker är superkul! För den som vill arbeta extra under året finns det möjlighet att göra det genom att sätta sig som tillgänglig i vårt vikariesystem. Vill du arbeta mer så kan du också söka till vår pool-verksamhet där vi garanterar minst 75% tillsvidareanställning med flexibel fartygsplacering.

Hur kan jag få lön för att vara ledig?

Svar: Du arbetar in din lediga tid helt enkelt. I snitt är en arbetsdag 10,6 timmar och ett pass är 7 dagar vilket gör att du arbetar ungefär 74,2 timmar på en vecka vilket gör att du får vad vi kallar fridagar veckan efter. Härligt va?!

Hur ser arbetstiderna ut?

Svar: Det varierar beroende på ditt schema, men som sagt så arbetar du ju i genomsnitt 10,6 timmar per dag (vissa dagar lite mer och andra lite mindre). Utöver det har du schemalagd tid för rast, för att sova och för att städa din hytt vid avgångsdagar. Jobbar du på ett sådant schema att du inte bor ombord, så varierar på- och avgångstiderna. Men oftast innebär det att du jobbar en tur fram och tillbaka, t.ex. Göteborg-Fredrikshavn.

Bor man alltid ombord?

Svar: Det beror på! På de flesta av våra fartyg innebär arbetet ombord att du även bor ombord under den period du arbetar. Men på t.ex. våra Danmarks-fartyg Danica och Jutlandica är de allra flesta sommarvikariat på 75% vilket innebär att om du får en sådan placering kommer du få sova hemma även på dina arbetsdagar.

Vad får jag för lön?

Svar: Vi har kollektivavtal med SEKO, färjeavtalet, och går efter ett lönetariffsystem. Det innebär att din lön baseras på din tidigare erfarenhet. Det är därför viktigt att du har arbetsgivarintyg från tidigare arbetsgivare som kan styrka hur mycket du arbetat för att vi ska kunna ge dig rätt lön.

Får jag OB-tillägg när jag arbetar hos er?

Svar: Nej, däremot så tillkommer ett ombordstillägg för arbetstiden ombord som ligger på ca 2200kr/månad om du arbetar heltid.

Jag har hört att man betalar mindre i skatt när man arbetar till sjöss, stämmer det?

Svar: Ja, grymt eller hur?! Arbetar du som manskap ombord (du är alltså inte chef/tillhör inte befälsorganisationen) så dras det bara ca 20% i skatt.

Bjuder ni verkligen på mat ombord?

Svar: Ja! Såklart! Alla anställda ombord får möjlighet att äta mat ombord, arbetar du heltid innebär det varm mat till frukost, lunch, middag och kvällsmat. Däremellan finns det alltid smörgåsar, frukt och annat gott att tillgå. Du kommer inte gå hungrig! Detta är en skattepliktig förmån vilket innebär att du kommer bli förmånsbeskattad på lönen för maten ombord.

PS. Vi har också gym och dagrum att hänga i på alla våra fartyg!

Hur fungerar det med arbetskläder?

Svar: Du får en uniform av oss på Stena Line som vi vill att du tar väl hand om. Vi står för tvätten av den, så när du jobbat klart ditt pass kan du skicka iväg den för tvättning så har du en ren uniform när du kommer ombord igen. Vi har en uniformspolicy som talar om hur vi ska vara klädda när vi är i tjänst och möter våra gäster.

Vad får jag för utbildning som säsongsmedarbetare?

Svar: Alla som ska arbeta som cateringvärd eller kock får en introduktionsdag iland, en tvådagars säkerhetsutbildning på Öckerö Maritime Center samt en upplärningsresa. Utöver det är det ett antal e-learnings som du måste genomföra innan du får arbeta ombord. Vi står för alla utbildningskostnader, men du får ingen lön för tiden du lägger på utbildning.

Jobbar jag alltid på samma fartyg?

Svar: Det mest troliga är att du kommer arbeta på samma fartyg under sommaren, men vi vill arbeta så flexibelt som möjligt för att få en bra bemanning av våra fartyg. Så du kan komma att få arbeta på fler fartyg inom flottan, men vi försöker hålla det till max tre stycken.Hoppas du hittade informationen du letade efter! Om inte, så får du gärna skicka ett mail till jobb@stenaline.com så återkommer vi till dig. Vi tar dock inte emot några ansökningar via mail, utan då hänvisar vi dig till att söka via annonsen för den tjänst du är intresserad utav.